Faskiamanipulaatio mitä se on?

Omassa fysioterapia työssäni käytän ns. Steccon faskiamanipulaatiota. Steccon faskiamanipulaatio on italialaisen Luigi Steccon kehitämä fysioterapia menetelmä, joka on useissa tasokkaissa lääketieteellisissä tutkimuksissa todistettu tieteellisesti oikeaksi ja se on hyväksytty kaikkialla maailmalla. Faskiamanipulaation biomekaanista mallia ja terapiaa on alettu keittämään ja käyttämään Pohjois-Italiassa jo 40 vuotta sitten. Faskiamanipulaatio on yksi kysytyimmistä fysioterapiamuodoista USA:ssa, Australiassa ja useissa Euraapan maissa.

Mitä on Faskia?

Faskia on sidekudosta ja se koostuu aaltomaisista kollageeni- ja elastiinisäikeistä. Faskiaa löytyy lähes jokaisesta kehon osasta. Faskiat ympäröivät ja yhdistävät jokaista kehon lihasta ja lihaksen osaa, hermokudosta, verisuosia ja sisäelimiä sekä rasvakudosta. Aikoinaan anatomiassa opetettin, että lihas lähtee ja kiinnitty lähes aina luuhun, mutta nykytietämyksen mukaan vähintään 30-40% lihaksista kiinnittyy faskiaan. Lihakset kiinnittyvät siis faskiaan ja faskia jatkuu eteenpäin aina seuraaviin kudoksiin. Luun päällä faskia leviää viuhkamaiseksi muodostaen luun ympärille luukalvon. Faskiaa on siis lähes jokapaikassa, se ei katkea tai lopu missään.

Faskian tehtävä on yhdistää rakenteita toisiinsa ja välittää lihasten tuottamaa voimaa. Faskiassa on havaittu olevan runsas hermotus sekä paljon asentoa ja liikettä aistivia reseptoreita. Faskiaa tarvitaan asentotunnon hallinnassa, liikkeiden motoriikan säätelyssä ja lihasketjujen toiminnoissa.

Faskia voidaan jakaa kolmeen osaan: pinnallinen ja syvä faskia sekä sisäelimiin liittyvä faskia. Olennaista on, että näiden faskiakerrosten välillä on sinne kuuluvaa nestettä ja faskiakerrokset liukuvat normaalisti toisiinsa nähden. Faskiakerrokset rakentuvat erisuuntaisista säikeistä (kollageeni- ja elastiinisäikeistä). Faskia ei veny, mutta se voi hetkellisesti venyttyä kollageenisäikeiden ansiosta ja elastiinisäikeet palauttavat sen alkuperäiseen muotoonsa.

Faskiakerrosten välissä olevan nesteen olomuoto on hyvin tärkeää faskiakerrosten välisessä liikkuvuudessa. Jos erinäisistä syistä johtuen kerrosten välinen liukuminen häiriintyy tai estyy, neste (hyaluronihappomolekyylit) kerrosten välissä muuttuu geelimäiseksi ja estäen samalla faskiakerrosten liukumisen.

Faskiamanipulaatio hoidoissa etsitään kehosta näitä liikeketjujen häiriintyneitä kohtia. Asiakkaasta tehdyn tarkan tausta analyysin sekä liiketestien ja palpaatio tutkimisen jälkeen määritellään hoitokohteet, tietyt kehon myofaskiaaliset pisteet, joissa kalvojen välinen liukuminen on heikentynyttä. Pisteitä käsitellään, jolloin kalvokerrosten välinen liukuminen ja kalvojen välinen neste palautuu normaaliksi.

Faskian ”kireys” ja ongelmapisteet muodostuvat pitkällä aikavälillä. Faskiaan vaikuttavat kaikki elämän aikana koettu, kuten loukkaantumiset, leikkaukset, toistuvat samat rasitukset sekä tulehdukset. Ravisemuksella ja psyykkisellä hyvinvoinnilla on myös merkitystä faskian hyvinvoinnille, sillä kehon lievätkin tulehdukset vaikuttavat suoraan faskian toimintaan/liukumiseen. Mielen ja suoliston hyvinvointi ovat siis tätäkin kautta yhteydessä kehon kireyksiin, kipuihin ja toimintahäiriöihin.

Jos haluat lisää tietoa faskiasta tai hoidoista, Varaa aika tai ota yhteyttä,

Lue lisää faskiamanipulaatiosta: http://www.fasciamanipulaatio.fi/esittely/

http://fysiatria.net/etusivu/artikkelit/fasciamanipulaatio/

 

Comments are closed.