Mitä on MDT -terapia? Lue tästä, jos alaselkäsi vaivaa!

Kerron tässä blogissa, mitä on MDT-terapia ja miksi sinun olisi hyvä kokeilla tätä menetelmää, jos kärsit selkäkivuista tai iskiasoireista.

Lue tämä, jos sinulla on jokin näistä ongelmista:

 

* Alaselän kipu

* Toispuoleinen selkäkipu

* Selästä pakaroihin säteilevä kipu

* Kipu, joka säteilee selästä pakaroihin, reisiin tai jalkaterään asti

* Alaselkä kipeytyy istuessa tai liikkuessa

* Selkä tuntuu jatkuasti jäykältä

* Selkää on vaikea taivuttaa eteen- tai taaksepäin

* Iskias vaivaa

* Välilevy ongelmaa

 

McKenzie menetelmä eli Mekaaninen Diagnosointi ja Terapia =MDT, on näyttöön perustuva tutkimus- ja hoitomenetelmä, jolla hoidetaan ranka- ja raajaongelmista kärsiviä potilaita.Menetelmä on todettu luotettavaksi tutkimistavaksi, jonka avulla potilaiden oireet voidaan luokitella mekaanisiin alaluokkiin.

MDT-menetelmä alkaa asiakkaan taudinkuvan määrittelyllä, haastattelulla, ja fyysisellä tutkimisella. Tutkimisen pääpaino on asiakkaan oireiden analysoimisella suhteessa toistettuihin rangan asentoihin ja pitkäkestoisiin rangan asentoihin.Asiakkaalle suunnitellaan yksilöllinen hoito-ohjelma hänen kipujensa ja liikkeiden aiheuttamien tuntemusten perusteella. MDT-tutkimisen avulla on terapeutin mahdollista valita rankakipu-potilaille tarkasti ja tehokkaasti juuri ne hoitotavat, joita kyseinen asiaks tarvitsee.

MDT-tutkimisen avulla löytyvät myös muut ei-mekaanisista syistä johtuvat kivut sekä mahdolliset muut kontraindikaatiot, jotka vaativat asiakkaan lähettämistä lääkärille uudelleen tukittavaksi.Tutkimukset ovat osoittaneet, että suurimmalle osalle asiakkasta, joilla on rankaperäinen oire, hyötyvät selkeästi tietyistä spesifeistä liikeharjoiteista ja että heidän oireet paranevat hyvin kun harjoitukset on tehty heille yksilöllisesti.

 

Tutkiminen

Aluksi fysioterapeutti haastattelee asiakasta ja kerää yksityiskohtaista tietoa oireiden käyttäytymisestä ja asiakkaan kivuista. Asiakasta pyydetään tekemään tiettyjä liikkeitä ja olemaan tietyissä asennoissa, jolloin seurataan kipujen ja oireiden käyttäytymistä. Suurin ero muihin tutkimusmenetelmiin on toistettujen liikkeiden käyttö yhden testiliikkeen sijasta.Oireiden käyttäytyminen ja liikelaajuuksien muuttuminen toistettujen testiliikkeiden aikana antaa fysioterapeutille tietoa, jonka avulla hän voi luokitella asiakkaan ongelman.

 

Hoito

Tutkimisessa saatujen tietojen pohjalta fysioterapeutti ohjaa asiakkaalle tiettyjä harjoituksia sekä oikeita selän kuormitus asentoja että mitä hänen pitää tilapäisesti välttää. Hoidon painopiste on asiakkaan omassa aktiivisessa hoitoon osallistumisessa, hän tekee itse liikkeitä aktiivisesti omalla ajalla viisi-kuusi kertaa päivässä.

Tavoitteena on antaa mahdollisimman tehokasta terapiaa mahdollisimman vähillä vastaanotto käynneillä. Todennäköisesti on tehokkaampaa kun asiakas hoittaa itse itseään jokapäivä kuin että hän käy 1-2 kertaa viikossa fysioterapiassa. Näin asiakas säästää aikaa ja rahaa.Useimmat asiakkaat voivat hoitaa itse omat vaivansa kunhan he ovat saaneet tarvittavat tiedot ja työkalut itsensä hoitamiseen.

Selän taakse taivutus, välilevyn muokkaus

Comments are closed.